Food Lifestyle

Dit zijn dé 9 items die elke hobbykok in huis moet hebben voor een fenomenaal dinner

De must-haves voor amateurkoks

Je stond afgelopen kerst vast wel ergens in de keuken, al is het voor de best gedraaide balletjes van het noordelijk halfrond tijdens de kerstcadeautjes met de familie of voor de bereiding van die gepekelde kip uit het Nopi kookboek. Koken en kerst is als twee billen in één broek, het hoort er gewoon bij.

Volgens topchefs is een goede voorbereiding het halve werk–en dan hebben we het niet alleen over het mise-en-place–maar vooral over de juiste keukengereedschap. Want zij zijn voor jou hetzelfde als de hamer voor de timmerman en de kwast voor de schilder, enórm belangrijk dus.

Wij zetten voor jou de 9 must-have items op een rijtje die het koken niet alleen een stuk makkelijker maken maar vooral ook een stuk leuker, dat scheelt weer als je schoonmoeder in de keuken tegen je staat te kakelen over wanneer je haar dochter nou eens ten huwelijk vraagt

 1. Een vlijmscherp koksmes

  koksmes-wusthof

  Een goed koksmes behoeft geen introductie, het is de basis van elke (amateur)kok. Er is een gigantische hoeveelheid meuk op de markt, gebruik je verstand en koop een goed koksmes wat minimaal in de prijscategorie €50-80 zit. Wil je elk jaar een nieuwe kopen, haal dan zo’n sloopijzer met spaarzegels bij de Albert Heijn. En nu je toch bezig bent, haal meteen een goed aanzetstaal bij je messenboer om je mes scherp te houden.

 2. De ideale snijplank

  snijplank-hout

  Snijden als een baas en hakken als de verloren zoon van de slager, dat doe je met een robuuste snijplank, het liefst gemaakt van écht hout. Een gleufje aan de rand zorgt ervoor dat je niet je sappen verliest bij het snijden van vlees.

 3. Siliconenspatel

  nordicware-siliconen-spatel

  Siliconen hoeft niet persé fijn te zijn, maar met koken houden wij ervan. Ze zijn makkelijk schoon te maken en kunnen tegen een stootje en flink wat warmte. Ideaal om sauzen mee af te strijken of gewoon even nonchalant door een pan te roeren.

 4. Stalen mengkom met ronde bodem

  stalen-mengkom-rvs-rosle

  Het liefst zo’n mengkom die een beetje doet denken aan die stalen bakjes waarin die gigantische T-Rex hond van je achteroom zijn voer in krijgt. Dit zijn namelijk gewoon de beste. Je ziet ze daarom dus ook in de keukens van toprestaurants.

 5. Een mandoline

  mandoline

  Het klinkt inderdaad als zo’n Spaanse gitaar, maar dat is het niet. Het klinkt ook een beetje op ‘guillotine’, en daar lijkt het inderdaad een beetje op. Alleen dan voor vingers in plaats van hoofden. Denk erom, gebruik altijd het veiligsheidskapje om je groentes te snijden. Een mandoline maakt van het julienne snijden van groente een waar feestje.

 6. Grote schuimspaan.

  schuimspaan-rvs-inox-gaas

  Kippensoep gemaakt? Met zo’n grote kakelverse kip van de markt? Zorg er dan voor dat je het overgebleven vet en prut wel even uit de soeppan lepelt met een schuimspaan, of het cholesterol gehalte schiet de pan uit.

 7. Plaatstalen koekenpan

  debuyer-pan

  Ook dit één van die dingen die je gewoon móet hebben, al is het alleen al omdat elk restaurant hier zijn biefstukje in bakt. En onthoudt: koop absoluut géén koekenpan met anti-aanbak laag, maar creëer je eigen anti-aanbak laag met een beetje olie en zeezout.

 8. Microplane rasp

  microplane-rasp-groot

  Gewoon verdomd handig, makkelijk schoon te maken en enorm simpel. Wij zijn fan van de authentieke Microplane raspen, omdat deze handige jongens niet bij elke oerwortel die je raspt meteen ombuigen.

 9. Aluminium braadslede

  braadslede-aluminium

  Want waar ga je die oven(heerlijke)kip—of kalkoen—in leggen tijdens de feestdagen? Juist ja, de braadslede. Koop wel een robuuste aluminium braadslede. Waarom? Dit garandeert optimale verspreiding van de warmte. Je kunt zo’n braadslede ook gewoon op het vuur knallen, ff lekker roeren door die aardappeltjes tot ze een beetje gebakken zijn en daarna lekker in de oven schuiven. Aan tafel!

You Might Also Like