Tech

Volgens nieuw onderzoek wordt je gelukkiger en minder gestrest als je stopt met Facebook

Het mag bekend in de oren klinken: social media geeft je vaak het gevoel dat je leven ontoereikend is, een gevoel dat voornamelijk wordt versterkt door vrienden en familie die vaak prachtige en gelukkige foto’s en momenten delen op hun social media accounts. Jouw regenachtige maandag wordt hierdoor vaak nog zwaarder dan dat hij al was. Maakt social media ons ook écht ongelukkig, en geeft het ons een gevoel van onderwaardering?

Volgens een recent onderzoek van het Deense Happiness Research Institute uit Kopenhagen, worden we inderdaad ongelukkig en gestrest dankzij social media als Facebook. In het onderzoek werden 1.095 Facebook gebruikers in tweeën gesplitst, waarbij de ene helft werd gevraagd Facebook dagelijks te gaan gebruiken terwijl de andere helft werd verzocht zich totaal te onthouden van Facebook. Écht afkicken dus. De eindresultaten liegen er niet om: na slechts 7 dagen bleek 88% van de ondervraagden die moesten afkicken zich gelukkig te voelen in tegenstelling tot 81% van de ondervraagden die Facebook dagelijks gebruikten. Daarbij wisten de ‘afkickers’ ook nog eens kenbaar te maken dat ze zich minder bozig, minder alleen en minder depressief voelden terwijl ze juist enthousiasters werden en makkelijker beslissingen maakten.

Andere opvallende resultaten zijn onder meer dat Facebook gebruikers 39% meer kans hebben op ongelukkigheid en depressiviteit in vergelijking tot hun vrienden die niet  dagelijks op Facebook actief zijn. Opmerkend is dat er wordt geschreven dat “..we anno 2015 drukker zijn met wat andere wel hebben en kunnen doen, dan dan we druk zijn met wat we zelf eigenlijk allemaal hebben en kunnen doen”.

Het complete onderzoek inclusief de resultaten vind je hier.

You Might Also Like