Cars Lifestyle

Dit is de auto van de toekomst: De Tesla Model X accelereert in 3,2 seconden naar 100km/h

Met de nodige vertraging heeft Tesla eindelijk haar Model X gepresenteerd. Het is de eerste volledig elektrische SUV van het merk en tevens een wereldprimeur op het gebied van SUV’s. De auto is in de Verenigde Staten per direct leverbaar. In Europa komt de Model X—inclusief exclusieve stylingdetails en futuristische gadgets—pas in 2016 uit.

De X kan gezien worden als de ‘grote’ broer van de S. De modelnaam van de auto—X—staat voor cross wat weer verder refereert naar cross-over. Belangrijk is dat de auto niet gezien moet worden als een simpele SUV uitvoering van haar Model S, het is namelijk een compleet andere auto. De Model X is fors hoger. Het is een zevenzitter, waarbij de inzittenden verdeeld worden over drie zitrijen. Alle personen beschikken over een eigen stoel, op de tweede zitrij is dus geen bank gemonteerd.

De Tesla X beschikt over zogenaamde vleugeldeuren bij het achterportiek. De deurscharnieren zitten in het dak van de auto, waardoor de deuren dus vertical omhoog kantelen wanneer ze worden geopend. De auto is met geopende deuren zo’n kleine 30 centimeter hoger, een belangrijk weetje wanneer je een parkeergarage ingaat. Tesla claimt dat het sensoren heeft gemonteerd die ervoor zorgen dat het openen en sluiten veilig gebeurd, zonder iets of iemand te raken. De deuren van de Model X gaan vol-automatisch open of dicht.

De Model X beschikt over exact dezelfde elektrische aandrijflijn als die van de Model S. Alhoewel de X standaard de dual-motor variant krijgt, wat betekend dat de auto een vierwielaandrijving heeft. De SUV kan in 3,2 tellen van stilstand naar 96 km/h (60 mph) accelereren. Daarvoor dient dan wel de Ludicrous-modus te worden ingeschakeld. Standaard legt de wagen de sprint in 3,8 seconden af. De motor voorin levert 262 pk en 330 Nm, die voor de achterwielen 510 pk en 600 Nm. De topsnelheid ligt op 248 km/h en de actieradius bedraagt 400 kilometer (411 km voor de P90D variant).

De 2.500 kg wegende Tesla Model X komt begin 2016 naar de Nederlandse markt, en zal natuurlijk ook vanuit de Nederlandse assemblagefabriek in Tilburg worden verscheept.

You Might Also Like