Music Tech

Apple Music komt vandaag uit en wij beantwoorden de meest gestelde vragen over Apple’s nieuwe muziekdienst

apple music logo white

Apple Music is vandaag vanaf 17.00 uur beschikbaar als Apple iOS 8.4 uitbrengt met de voor de dienst noodzakelijke mediaspeler. Maar wat is Apple Music eigenlijk en wat kan ik er allemaal mee? Wij geven je een korte samenvatting over Apple’s nieuwe muziekdienst waarin alles aan bod komt wat je echt moét weten over Apple Music.

Wat is Apple Music?

Apple Music is de nieuwe muziekdienst van Apple die op 30 juni 2015 van start gaat. Het is een muziekdienst vergelijkbaar met Spotify, Rdio en Deezer maar kent vele extra functionaliteiten in vergelijking tot haar concurrenten. Apple Music bevat meer dan 30 miljoen nummers. Dat is qua aantal vergelijkbaar met Spotify. Maar als je bedenkt dat in de iTunes Store maar liefst 43 miljoen nummers verkrijgbaar zijn, wordt al snel duidelijk dat het aanbod niet volledig is. Bepaalde artiesten zoals The Beatles zijn (nog) niet in Apple Music aanwezig. Apple is daarnaast van plan om veel exclusieve content te bieden. Zo is bijvoorbeeld het aankomende album van Pharrell Williams straks exclusief te beluisteren via Apple Music. En ja, ook Taylor Swift doet mee! Apple Music bestaat uit drie onderdelen:

 • Muziek-app: toegang tot de nieuwe streaming muziekdienst.
 • Beats 1: een 24-uurs radiostation.
 • Connect: een sociaal netwerk voor bands en artiesten.

Wat heb ik nodig voor Apple Music?

Je hebt natuurlijk een Apple ID nodig en een apparaat met iOS 8.4. Dit kan dus een iPhone, iPad of iPod zijn. iOS 8.4 is vanaf 30 juni 2015 17:00 gratis te downloaden en is compatibel met de volgende iOS apparaten:

 • iPhone 4S, iPhone 5, iPhone 5s, iPhone 5c, iPhone 6, iPhone 6 Plus
 • iPad 2/3/4, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 1/2/3
 • iPod touch vijfde generatie

Wat kan ik allemaal met Apple Music?

Apple Music is naast een muziekstreamingsdienst ook een sociaal platform die je in staat stelt om met je favoriete artiesten in contact te blijven. Denk aan een soort mini-Facebook binnen de app. Tevens beschikt Apple Music over een 24-uurs radio wat wordt verzorgd door internationale en zeer bekende radio DJ’s waaronder voormalig BBC radioman Zane Lowe. Het komt er eigenlijk op neer dat je toegang krijgt tot de volgende opties:

 • Onbeperkt luisteren naar de muziekcollectie van 30 miljoen nummers
 • Onbeperkt nummers overslaan bij Apple Music-radiostations
 • Nummers van Apple Music offline opslaan om zonder internetverbinding te luisteren
 • Aanbevelingen en afspeellijsten van muziekkenners (de zogenaamde ‘tastemakers’)
 • Reageren op berichten in Connect (het sociale netwerk voor artiesten)
 • Uploaden en afspelen van je eigen muziekcollectie naar iTunes (net als bij iTunes Match)
 • Toegang tot 24-uurs radiostation Beats One

En wat gaat dat dan allemaal kosten?

De eerste drie maanden zijn geheel gratis. Dit kun je zien als een proefperiode. Een standaard abonnement kost €10 per maand (individueel) of €15 per maand (gezin tot maximaal 6 personen). Let op, dat je voor een gezinsabonnement gebruik moet maken van Gezinsdeling (Family Sharing) en dat de betaling altijd via een creditcard verloopt. Je kunt niet betalen met PayPal of iTunes-cadeaukaarten. Mogelijk gaat Apple extra korting aanbieden aan studenten.

Waarom denkt Apple met deze nieuwe muziekdienst alsnog zo laat door te kunnen breken?

Dat is een goede vraag. Vooral ook omdat veel losse delen die Apple in deze nieuwe app heeft verstopt (Beats One en Connect) eerder al zijn geflopt als stand-alone applicaties. Denk bijvoorbeeld aan het sociale network voor artiesten Ping en natuurlijk iTunes Radio. Gelukkig heeft Apple op heel wat punten een streep voor wat betreft haar conculega’s:

 • Nog niet iedereen heeft een abonnement op een streaming muziekdienst. Apple heeft bergen cash om misschien wel de grootste marketing campagne ooit voor een muziekdienst op te zetten. Bewijs is het onlangs gepresenteerde billboard op Times Square.
 • Apple heeft grote namen ingeschakeld om deze muziekdienst van de grond te krijgen, waaronder Jimmy Iovine, Dr. Dre en Trent Reznor.
 • Apple heeft miljoenen creditcards in iTunes zitten. Afrekenen is dus super easy: je kan in één klik een abonnement nemen, omdat al je betaalgegevens al bij iTunes bekend zijn.
 • Apple heeft de kracht om wél met gebalde vuisten richting artiesten te staan.
 • Apple wil bekende artiesten en radiomensen inschakelen als gast-dj, om gebruikers te helpen interessante muziek te ontdekken. Deze insteek was eerder ook te vinden bij Beats Music, waarop Apple Music is gebaseerd.

You Might Also Like