Design Industrial Design

Nieuwe Britse pond is “modernste munt ooit”

In Londen is het nieuwe ontwerp van de 1-pondmunt gepresenteerd. Volgens de Royal Mint gaat het om de modernste munt die ooit is geslagen. In tegenstelling tot de huidige pondmunt, die zo’n dertig jaar wordt gebruikt, heeft de nieuwe munt twaalf zijden en zal worden gemaakt van twee soorten metaal. Nieuw is ook een hypermodern systeem dat valsmunterij veel moeilijker moet maken. Wat dat zogenaamde Integrated Secure Identification System (ISIS) precies inhoudt, wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bekendgemaakt, maar door het systeem kunnen duizenden munten in enkele seconden worden gecontroleerd op echtheid. Doordat ISIS in de munt wordt geslagen, is het bovendien niet onderhevig aan slijtage. Volgens het Britse ministerie van Financiën kost ISIS 2,3 miljoen euro en is er drie jaar aan gewerkt. Het systeem was nodig doordat ongeveer 3 procent van alle 1-pondmunten vals is, zo’n 45 miljoen stuks. De munt zal vanaf 2017 in omloop komen. Op de kopkant van de munt zal dan het staatshoofd staan, dus de dan 91-jarige Elizabeth of misschien wel haar zoon Charles. Voor het ontwerp van de achterzijde zal nog een wedstrijd worden uitgeschreven. De komende drie jaar zullen alle winkelwagentjes, verkoopautomaten en telefooncellen in Groot-Brittannië moeten worden aangepast voor de munt. Dat zal zo’n 23 miljoen euro kosten.

You Might Also Like