Tech

Dutch Operators to Launch LTE (4G) Mobile Network

Vorig jaar maakte kabelgigant Ziggo al bekend dat zij gebruik zal gaan maken van het Long Term Evolution netwerk, kortweg LTE genoemd, het ging hier om een testcase voor bestaande Ziggo klanten in niet al te grote steden in Nederland. Afgelopen zomer werden de frequenties voor deze nieuwe mobiele standaard geveild door telecom waakhond OPTA. De Nederlandse providers hebben met de toezichthouder telecom afgesproken dat ze vanaf 1 juli gebruik mogen maken van de 1800MHz-band. Vanaf die datum zal onder andere de iPhone 5 dan ook gebruik kunnen maken van het netwerk in Nederland. De providers hebben met elkaar afgesproken dat ze eerder gaan overstappen op LTE en hun oude gsm-frequentie dan ook eerder de laan uit gaan sturen. Volgens Telecompaper hebben de providers met elkaar afgesproken dat ze vanaf 1 juli hun 1800MHz frequentie gaan gebruiken voor LTE. De providers gebruiken deze frequentie nu nog voor gsm maar hebben nu besloten om vaart te maken met de uitrol van 4G in ons land.

Gebruik van IPad en Iphone op het terras

Provider KPN zal vanaf februari 4G aanbieden op de 800MHz-band en naar verwachting rond de zomer op 1800MHz-band. Deze infographic geeft de plannen van KPN en wat het 4G netwerk nou precies inhoud, goed weer. T-Mobile en Vodafone hebben nog geen concrete plannen bekendgemaakt maar zullen dat naar verwachting in de komende maanden gaan doen. De verwachting is dat de grote drie providers dan ook rond de zomer hun 4G-netwerk in de randstad operationeel hebben. Tele2 zal naar verwachting later volgen omdat het bedrijf nog masten moet bouwen in het hele land. KPN gaat het 4G-netwerk als eerste uitrollen in Amsterdam, meldt het telecombedrijf. Vanaf volgende maand moet de opvolger van het huidige 3G-netwerk ook beschikbaar zijn in het noordelijke deel van de Randstad. Eind 2012 leverde de frequentieveiling, waar KPN de 4G-vergunning kreeg, 3,8 miljard euro op. Marktleider KPN en Vodafone betalen elk ruim 1,3 miljard euro. T-Mobile betaalt 911 miljoen euro. Het was een recordopbrengst: de vorige grote veiling, in 2000, bracht omgerekend 2,7 miljard euro op. Het nieuwe LTE (4G) is tot  30x zo snel als het huidige 3G netwerk.

T-Mobile-4G-LTE

 

You Might Also Like