Tech

Apple – OS X Mountain Lion Video

Met OS X 10.8, beter bekend als Mountain Lion, voegt Apple nieuwe functies toe en leunt het systeem nauwer aan bij iOS. Mountain Lion zal, net als Lion, alleen beschikbaar zijn als update via downloadwinkel Mac App Store. Het OS zal 20 Amerikaanse dollars kosten en dus vermoedelijk voor tussen 15 en 20 euro beschikbaar zijn voor Nederlandse gebruikers. Het besturingssysteem zal nog niet gelijk standaard geleverd worden op de nieuwe MacBooks, maar ook die zullen een update kunnen krijgen. Een van de in het oog springende vernieuwingen is het Notification Center, dat de gebruikers waarschuwt dat er updates zijn voor Mail, Calendar, Messages, Reminders, systeemupdates en programma’s van derde partijen. Notificaties kunnen handmatig worden uitgezet. Ook is er het Game Center, dat er net zo uitziet als de iOS-app en toegang biedt tot games, vriendenlijsten en achievements. Het Game Center ondersteunt nu ook ingame voice-chat. Voor ontwikkelaars zijn de Game Kit-api’s beschikbaar gesteld.

Messages
Het programma Messages vervangt iChat in OS X en maakt het mogelijk om via iMessage te chatten met andere Apple ID-gebruikers. Je berichten worden niet alleen ontvangen in Messages op andere Macs, maar ook in de Berichten-app voor de iPhone en iPad als iMessage. Er was al langer een bèta-versie van Messages beschikbaar voor OS X Lion, maar deze uiteindelijke versie is alleen te gebruiken onder OS X Mountain Lion.

Notification Center (Berichtencentrum)
Apple introduceert in OS X Mountain Lion Berichtencentrum, waarmee je notificaties krijgt in de rechter bovenzijde van het scherm. Open je het Berichtencentrum, dan verschijnt er een lijst met gemiste berichten – net als in iOS. De Mac-applicatie Growl bood eerder al een alternatief voor notificaties op de Mac. Het zal vanuit het Berichtencentrum ook mogelijk zijn om een aantal simpele dingen te doen, zoals het versturen van een tweet.

Dicteerfunctie
Het zal in OS X Mountain Lion ook mogelijk zijn om berichten te dicteren. Door op de dicteer-knop te drukken kun je via een microfoon met je computer spreken, waarna de tekst door stemherkenningssoftware wordt herkend en overgezet naar woorden.

Wil je alle nieuwe functies weten van Apple’s OS X Mountain Lion? Check dan de video.

You Might Also Like